Hoe lang gaat een radiator mee auto?

Eerst is het belangrijk om te weten wat een radiator precies en wat het doet.

In de motor van een auto vindt continu verbranding plaats waarbij er veel warmte vrijkomt. Om er voor te zorgen dat de motor niet oververhit raakt is er in elke auto een koelsysteem aanwezig. Rondom de cilinders in het motorblok van de auto zit ruimte zodat hier koelwater langs kan stromen op het moment dat de motor draait. Dit is een proces wat constant circuleert en komt door de waterpomp in de radiateur terecht. Radiatoren auto bestaan uit kleine buisjes met daartussen in lamellen. Dit zorgt ervoor dat het koeloppervlak wordt vergroot. Vervolgens zorgt de rijwind voor het afkoelen van het koelwater. Wanneer er langzaam gereden wordt bestaat de kans ook dat de ventilator in actie komt.

Hoe onderhoud je op de juiste manier een radiator?

Als eerste is het belangrijk om regelmatig het koelvloeistof niveau te controleren. Doorgaans hebben de meeste auto’s een gesloten systeem waarbij er aan de voorkant van de auto een expansietankje zit. Het vloeistofpeil dient zich te bevinden tussen het minimum en maximum streepje. Daarnaast bestaat de kans dat de radiateur dichtzit door bijvoorbeeld vliegen. Wanneer dit het geval is kan de rijwind niet langer de vloeistof koelen. Wanneer de radiateur volledig is afgekoeld kan je dit zorgvuldig schoonmaken. Gebruik hiervoor altijd de juiste tools om het kapot gaan van de radiateur tegen te gaan.

Levensduur van radiatoren auto

Wanneer we de vraag bij ervaren automonteurs leggen geven ze aan dat een radiator minimaal acht tot tien jaar meegaat mits deze goed onderhouden is. Hiervoor is het belangrijk dat je de radiator regelmatig volledig laat spoelen. Dit zodat het mengsel wat bestaat uit water en antivries goed blijft doorstromen. Daarnaast is het zoals eerder aangegeven belangrijk dat het koelvloeistof op peil is. Merk je nu dat de auto koelvloeistof gebruikt ga dan langs een monteur om uit te sluiten of er een lek in het systeem zit.

Als u niet zeker weet of de radiator van de auto echt kapot is, ga dan naar een monteur die u zal helpen de exacte problemen van de auto te achterhalen.